HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

 

Munitievondsten bij de Wilhelminasluis   

Met regelmaat hoor je dat een blok huizen of een hele wijk moet worden ontruimd i.v.m. de vondst van onontplofte munitie. Vaak gaat het dan om vliegtuigbommen. Dat soort oorlogsmateriaal is hier (nog) niet gevonden, maar granaten des te meer.
Van Cees Bakker, hij werkt op de Wilhelminasluis van oktober 1979 tot augustus 1980 voor de fa. Nelis uit IJmuiden, krijg ik via mijn overbuurvrouw Stephanie, dochter van Jaap Rochat die ooit hier sluiswachter was, een flink aantal foto's van werkzaamheden aan de sluis.
De fa. Nelis moet o.a. de remmingen vervangen en eerst moeten daarom de oude palen worden verwijderd. Daarna moet worden gebaggerd om de stortstenen die er liggen op te ruimen, zodat de nieuwe palen de grond in kunnen.
Tussen dat stortsteen aan de Maaszijde zitten granaten, die volgens de verhalen door het Duitse leger op het einde van de oorlog (1940-1945) daar zijn gedumpt.
De gevonden munitie wordt opgeblazen. Eerst volgens Bakker op de voetbalvelden in Giessen, maar door de explosie komen nogal wat scherven op het veld terecht. Niet echt prettig voor de voetballers en de grasmaaiers.
De rest van de granaten wordt daarom op een locatie langs de Waal opgeblazen.
Hieronder eerst het werk aan de Maasremming en het baggeren na het verwijderen van de palen. Vervolgens een viertal foto's van de granaten, de laatste hiervan toont een man met een granaat in de armen met op de achtergrond De Rib.
Tot slot een drietal foto's van het opblazen van het oorlogsmateriaal. 
 
 

 

 

   

 

 

   

 

 

   

 

 

Munitievondst in 2009    
Hieronder een foto van een zonnige dag in augustus 2009. Flip Jungerius is met zijn zoon een beetje aan het graven aan de Poederoijense kant van de Maas, ongeveer bij km-bord 241. Eigenlijk zijn ze op zoek naar restanten van een veerhuis dat daar ergens in vroeger tijd moet hebben gestaan.


Stenen en hout vinden ze genoeg, maar ook een stuk ijzer dat toch wel erg lijkt op een granaat. Het ding wordt duidelijk vindbaar neergelegd en daarna roeien ze snel terug naar de Andelse kant van de Maas.
Daar wordt de politie gebeld, die al snel arriveert. De politie waarschuwt vervolgens de EOD (Explosieven Opruimings Dienst). Ook die komt snel en deze deskundigen komen tot de conclusie dat het om een brisantgranaat gaat.
Ze maken het ding onmiddellijk onschadelijk door het ter plaatse te laten ontploffen. 
Hr. Jungerius legt alles van afstand vast, gebruikt zelfs een verrekijker als telelens avant-la-lettre.

   

 

                    terug naar boven                    terug naar overzicht

 

Top