HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Kees Vriens
Henk van Noorloos
Jan Bax 10 mei 1940
De Rib
ing. Jan den Besten
Izak Vriens
Henk Kant
Sluispersoneel
Piratenstreken
Zwitserland-W'chem
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

Rond de jaren '70 van de vorige eeuw schreef Ad Mol wekelijks een column in het "Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena". Zelf noemde hij zijn bijdragen "'n Praatje over de onderdeur". 
Eén van zijn bijdragen kreeg bovenstaande titel. Wat hij "Piraten-streken" noemde, legde hij uitgebreid uit.
Ergens in die jaren '70 maakte Ad Mol met zijn vrouw op een vrijdag-middag een boottochtje op de Maas waarbij alles rimpelloos lijkt te verlopen. Maar hij vertelt
"Met zijn vrouw dobbert uw verteller in een klein en rank bootje op het zonnige water tussen Andel en Veen -het mini-motortje pruttelde iets luider dan thuis het koffiezetapparaat. De koeien stonden aan de Poederoijense kant tot hun buik in het water en dagjesmensen dreven op luchtbedden er boven op. Hier en daar werd er gesmuld van meegebracht eten. Als ik de sfeer helemaal wil pakken moet ik schrijven: Vrede op aarde; of .... stilte voor de storm."
       
 

   

 "Vanuit de boot van Rijkswaterstaat keek men op afstand belangstellend toe -men temperde zelfs even snelheid. Toen ik het halfvergane bootje naar de kant roeide (de motor was niet meer aan de praat te krijgen -achteraf bleek dat gelukkig mee te vallen) verdwenen ze, waarschijnlijk met veel plezier,......................, op zoek naar een volgend slachtoffer. 
Het meegebrachte brood, de pinda's, gevulde koeken, dropjes en krentebollen hebben we overboord gezet en na de boot te hebben gehoosd, wat plakkend in de kleren en met veel verwensingen aan het adres van de piraten van Rijkswaterstaat." 

Ad Mol gaat verder: "Om aan de weet te komen welke Rijkswaterstaatboot me die rotstreek geleverd had, ben ik bij een functionaris van de Andelse sluis gaan informeren of zij omstreeks het middaguur een kollegiale boot geschut hadden.
De man was zo vriendelijk in zijn boeken te kijken, maar hij vond niets. Hij veronderstelde dat ik waarschijnlijk dié boot moest hebben, en hij wees me de boosdoener die nu getemd aan de meerpalen lag. Hij gaf me het adres van de pontonnier, de heer Groeneveld uit Poederoijen, maar, zo zei hij, die heeft momenteel wél vakantie."
 

 


"De heer van der Stelt was thuis en zei van niets te weten. Nou kan het natuurlijk voorkomen dat je op zo'n boot zit en werkzaamheden verrichtwaarbij je de uitkijk op het frisse water en kleine, kwetsbare bootjes moet missen. 't Is jammer, maar dat kan voorkomen. ................................. Maar .... toen ik de heer Van der Stelt verzocht mij de namen te noemen van de bemanning van de boot, zei hij dat dat mij niet aanging. Kijk, toen kreeg ik er pas goed de dampen in." 
Ad Mol eindigt dan dit praatje over de onderdeur met:
"Helaas moet ik daarom konkluderen dat de bemanning van het bootje "Maas" waar met koeien van letters RIJKSWATERSTAAT op staat niet bij machte is hun vaartuig naar behoren te besturen. Zijn de heren het met deze slotkonklusie niet eens, dan verneem ik dat graag van hen. Mochten zij zich in hun beroepseer voelen aangetast, dan spijt me dat -maar nu lieg ik! "

RWS Maas in de Waalhaven van de Wilhelminasluis 

 Een week later schrijft Ad Mol opnieuw over deze "Piratenstreken" als hij wat reacties noemt van Jan van Maastricht en de legendarische veerman Janus Baks uit Woudrichem. Hun ervaringen ondersteunen het verhaal van Ad Mol, maar medewerkers van Rijkswaterstaat ontkennen het hele gebeuren of doen er het zwijgen toe.

Op dinsdag 24 december 2013 kwam het bericht van het overlijden van Ad Mol. Bij het bericht zat een korte necrologie die ik hier onverkort overneem met de foto van Patrick Guitjens erbij.
WIJK EN AALBURG - In het ziekenhuis in Den Bosch is dinsdag 24 december Ad Mol (Rotterdam, 1938) uit Wijk en Aalburg overleden. Hij is 75 jaar geworden. Hij wordt maandagochtend na een herinneringsbijeenkomst in de Hervormde kerk in Aalburg begraven.
Mol was aanvankelijk buurtwerkleider in Rijswijk. Later werkte hij tot zijn pensionering in de geestelijke gezondheidszorg. Hij was in het Land van Heusden en Altena bekend door zijn verhalen en vooral zijn wekelijkse columns in het Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena en later op zijn eigen website. Vorig stopte hij, na ruim 40 jaar, hiermee.
Met zijn vaak kritische columns volgde hij de ontwikkelingen in de streek en maakte daarmee vaak de tongen los. Het kwam hem regelmatig op kritiek te staan. Dat kon hij wel hebben. "Als je de bal kaatst, kun je hem terug verwachten."
In 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In oktober 2015 verschijnen foto's en artikelen in de regionale kranten over een gedicht in de Poëzieroute in het Land van Altena. Dit keer gaat het om een hommage aan Ad Mol, de initiator van de Poëzieroute.

 

 

 

  

                       terug naar boven                    naar Verhalen

  

 

Top