Info Sluis
Home
Nieuws
juni 2022
juli 2022 01-13
juli 2022 14-31
augustus 01-15
september 2-15
september 19-31
oktober 01-16
oktober 17-31
november 01-15
november 16-30
december 01-30
januari 01-31
februari 01-28
maart 01-31
april 01-30
Nieuwe pagina
Contact

                                                    Waaiersluis Gouda 


zondag 10 t/m woensdag 13 juli 
Weinig te beleven, veel schepen lieten zich ook niet schutten. Op maandag trok wel de Amato (023.19481) de aandacht. Het schip, dat ik hier niet eerder zag, schutte richting huis in Alblasserdam.

 Bij Feedvalid zag ik een eenzame Roos (060.03217) liggen, een foto dus maar. 

Het innemen van grond in het kader van Ruimte voor de Rivier was dit keer voor de Belgische Catania uit Nieuwpoort (023.26796). Vanaf de dijk bij Rijswijk nam ik de foto, niet echt geslaagd.

Daarom maar het Munnikenland ingegaan om vanaf de andere kant foto's te nemen. Dat bleek nog moeilijker te zijn en daarom twee foto's van resp. achter- en voorschip. 

 Vanmidag zag ik bij Feedvalid de Pergo (021.01333) liggen en even verderop ook nog de Astrid (023.07774). Beide schepen zijn goede bekenden.

In de loop van vanmiddag dan toch een bijzonder schip, de Kamper Kogge uit, hoe kan het anders, Kampen. Het schip voert een ENI-nummer en ziet er prachtig verzorgd uit.

                               terug naar boven

 zaterdag 09 juli 
Hoewel het niet de planning was, ook vandaag een klein artikel. De reden vooral is een krantenberichtje van twee dagen terug in het AD over een te verwachten extreme lage waterstand.

 

Het werk in de Maashaven ligt stil op zaterdag en dus kon ik op mijn gemak even rondkijken vanaf de brug. De oostkant van de haven krijgt al behoorlijk de nieuwe vorm en zo te zien verandert er heel wat.

Aan de westkant ligt vooral materieel, zo ligt daar o.a. de Barentszzee. Opvallend rechts achterin een noodoplossing voor wachtende schepen.

Daarna liep ik maar verder naar het Gedenkteken om een foto te maken van de daar eenzaam liggende Asintha (031.10559) bij Feedvalid.

Dan nog even terug naar gisteren toen ik een foto van de Archipel (023.17891) plaatste. Dit schip kende ik nog niet ............ dacht ik. Het schip was me echter wel bekend maar dan onder de naam Valé. 

                                terug naar boven  

dinsdag 04 t/m vrijdag 08 juli 

Vaak wordt op de sluis gewerkt aan onderhoud of met een andere reden. Zo ook deze week weer waarop o.a. onderhoud werd gepleegd aan de IBA's. Die afkorting staat dan voor Individuele Behandeling Afvalwater, vroeger was de septictank. De huidige IBA's zijn ingegraven onder de paden langs de sluiskolk.

De sluis heeft behoorlijk wat smeerwerk nodig, maar ook bv. het schoonmaken van de camera's. Allemaal gewoon werk, maar soms wordt dat afgewisseld door een bijzondere actie. Ook nu weer werd die gemaakt door de man van het rood-witte afzetlint. Waarschijnlijk is daar een gevaarlijke situatie.

Het grote werk in de Maashaven gaat ook nog steeds door, een impressie.

Maar het belangrijkste werk is natuurlijk het schutten van schepen. De Vagari hoefde geen schutting, het schip kwam bij Feedvalid vandaan en ging richting Merwede. Het krijgt hier toch een plaatsje omdat één van de sluiswachters een aardig anagram van de naam heeft bedacht en daar zelf zeer tevreden over is.

Ook op dinsdag jl. zag ik vanaf de Rib aan de (Gelderse) overkant een schip liggen. Het was de Prinses Margriet die daar roerloos ligt.

Natuurlijk passeren er aardig wat schepen en een paar ervan zette ik op de foto. Het passagiersschip James Cook (023.25213) van Spido bijv. die gisteren richting Heusden ging.

Bij de Poederoijense Bol wordt regelmatig zand overgeslagen. Een kraanschip verleent dan meestal hulp, een kraan is er niet in Poederoijen. Nu zag ik de Liesveld er vandaan komen.

Even later schutte de Archipel (023.17891) uit Houten en ik vermoed dat dit schip in Poederoijen werd gelost.

Dit is alles wat me de afgelopen dagen opviel. Morgen begint een nieuwe periode, ik vermoed van zaterdag t/m woensdag.

                          terug naar boven    

zaterdag 02 t/m maandag 04 juli
Zaterdag passeerde een mij onbekend kraanschip, de Barentzzee (020.08073) uit Werkendam. Het werkvaartuig bleef na het schutten in de Maashaven liggen om deze week te worden ingezet bij de werkzaamheden in die haven.

Aardig was het schutten van de Nooit Volmaakt, het schip van een bevriende sluiswachter. Het was nu op weg naar de vaste ligplaats bij Heerewaarden. 

   

Druk was het bij de fabriek van Feedvalid, ik noemde die altijd Covaco, waar vier schepen lagen. Vooraan het tweetal Ventis (023.13682) en Inemar (023.11913). 

Erachter de Seolto (023.04119), die wachtte op het lossen, en daar weer achter Carmen (060.02974) die werd geladen. 

Op de terugtocht van onze wandeling naar Slot Loevestein maakte ik van de Ventis en Inemar nog een foto.

Ook nog op zaterdag ontving ik van de Dorpsraad Andel een berichtje over een wedstrijd met skiffs.

"Op zaterdag 3 september a.s. wordt door WSV Woudrichem in samenwerking met de Rotary de Altena Regatta gehouden. Dit betreft een roeiwedstrijd met door de diverse kernen zelfgemaakte boten. 
Voor deze wedstrijd worden alle kernen uitgenodigd. Zo is er ook een uitnodiging gekomen voor Andel om deel te nemen. 
Wij zoeken deelnemers voor een vrouwenboot, een mannenboot, een samengestelde boot en een jeugdboot (tot 20 jaar). Elke boot bestaat uit vier roeiers en een stuurman/vrouw.
Vooraf zullen er ook dagen gepland worden waarop geoefend kan worden.
Hebt u interesse om uit te komen voor de kern Andel, meldt u dan aan. Graag een bericht naar het mailadres arjaenpeter@kpnmail.nl."

   

Zondag werd ook op de gewone tijden geschut. Dus niet vanaf 08.00 uur, maar vanaf 10.00 uur. Het wachten werd voor sommige vroegkomers dus wat langer.
De beroepsschepen waren op de hoogte en de wachtende Tycho (022.04458) was de eerste die de sluis in kon. In de volgende schutting ging de Laverna (023.13363) richting Maas. 

Op zondag verder geen bijzonderheden, wel vandaag. Tot mijn verbazing brachten tien man, van verschillende disciplines werd mij verteld, de dag door op de sluis. Onderwerp was veiligheid in het algemeen en op de Wilhelminasluis in het bijzonder. Het blijft/wordt hier dus veilig(er).

Tot slot van dit artikel een foto die me werd toegestuurd door Jos van der Horst die erbij vermeldde dat deze foto was gemaakt door zijn kleinzoon Lennard. Iemand die ziet waar in Friesland hij de foto maakte?

                                           terug naar boven  

 vrijdag 01 juli 2022
Gisteren zag ik de Lastage (023.11315) richting sluis varen nadat het schip bij Woudrichem de Afgedamde Maas was opgegaan. Tot mijn verrassing koos het schip voor een plekje bij Covaco in het Munnikenland, zodat een wandeling van mijn betere helft en ik richting Gedenkteken volgde.

Vandaag volgde zo'n wandeling opnieuw, maar nu om de Non-Verba (060.02307) op de foto te krijgen.  Dit laatste vooral omdat Verba (ooit betekende dit iets als Verenigde Bakkerijen) hier in de streek bekend is. Non-Verba zoals op het schip betekent "Geen woorden, maar daden". Waar heb ik dat meer gehoord.

Een paar dagen geleden plaatste ik een foto van een de omgeving ontsierend reclamedoek dat bovenaan de afrit naar de sluis op de westkant was geplaatst.

Gisteren viel me ineens op dat er nog een identiek doek was geplaatst. Is er eigenlijk toestemming nodig om zoiets te plaatsen? Zo ja, bij wie moet je dan zijn. Toch eens navragen, want is bij plaatsing wel gedacht aan het veiligheidsaspect?

                                   terug naar boven        
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top