Info Sluis
Home
Nieuws
juni 2022
juli 2022 01-13
juli 2022 14-31
augustus 01-15
september 2-15
september 19-31
oktober 01-16
oktober 17-31
november 01-15
november 16-30
december 01-30
januari 01-31
februari 01-28
maart 01-31
april 01-30
Nieuwe pagina
Contact

november 01 t/m 15 


dinsdag 15 november    
Een update die ook wat van gisteren laat zien. Die dag was mijn eerste foto voor de Nienke (060.03010) die samen met de Morra (022.05923) richting Waalhaven ging, waar het werk momenteel voortvarend wordt aangepakt. Morra had een ponton voor zich met te gebruiken materiaal.
Opvallend ook de Friese vlaggetjes voorop de Morra die trouwens trots Warns als thuishaven voert!

In de Waalhaven was 's ochtends de Sanne (033.10525) al actief.

Toch kwamen ook nog, zij het met mondjesmaat, schepen langs. Eén ervan was de Veronica (018.22600).

In de Waalhaven vordert het werk gestaag. Het tempo zit er in, de vele kranen/schepen spelen daarbij een belangrijke rol.

Later op de dag zag ik de Silver Lining (023.09691) uit Emmen in de sluis. Het schip was tot dan toe nog onbekend voor me.

In de Waalhaven komt aan de westkant ook steeds meer tekening in de plannen. Links zal wel ergens een bruggetje worden gelegd om de vaste wal te bereiken.

Een dergelijk bruggetje is al te zien op de dijk bij het wachtgebouw.

Aan het einde van de middag lijkt er altijd een serene rust over de Waalhaven te komen, zo ook gisteren.

Vandaag een domper. Al de foto's die ik vandaag had gemaakt bleken te zijn verdwenen. Er ging even iets niet goed met het kaartje waar ze opstonden. 21 Foto's verdwenen, jammer. Toch nog maar wat andere foto's gemaakt, van de Werkendamse Fiducia (023.26131) bijv. waarvoor wat ruimte moest worden gemaakt in de Waalhaven.

In die Waalhaven was ook de Sanne actief. Wat het schip precies deed? Ik heb geen idee.

Aan de overkant was te zien dat alras de middag overging in de avond.

Helemaal in het begin van de Waalhaven, aan de oostkant bij de reservedeur, lag een ponton. Ik meen dat het de Geka 26 was die een lading materiaal aan boord had.

                         terug naar boven 
  
zondag 13 november     
Zoals Shakespeare het heel lang geleden al uitdrukte was het op de sluis ook "Much ado about nothing". Het grote onderhoud krijgt voorrang en schepen zijn er bijna niet te zien. Donderdag jl. pikte ik de Trekvogel (023.12254) eruit. De duwer was op weg met een bak vol met afvalhout. Toch een kostbare lading in deze dure tijden.

   

Verder zag ik vanmiddag in het Munnikenland nog de Belgische Ancolia (031.10604) liggen, maar dit was dan alles van de afgelopen dagen.

Gisteren nam ik nog een kijkje in de Waalhaven. Aan de kant lagen daar de Sanne (033.10525) en de Morra (022.05923).

Waren gisteren al de mannen van Duikbedrijf Hercules bezig, vandaag was dat ook het geval. Ondanks de zondagse sluiting was het zo te zien "business as usual". 

Op het moment van de foto bleek in de sluis een klein scheepje te liggen. Misschien was dat wel de Aquaterra van Hercules.

Natuurlijk maakte ik even een uitstapje naar de Maashaven. Veel is daar niet meer veranderd. Klaar?

In de nieuwste Schuttevaer las ik een interessant bericht over de Zilvermeeuw in Drimmelen. Zo nu en dan komt in het seizoen de Z8 (023.36736), een design rondvaartboot, langs.

In de Schuttevaer een artikel over de bouw van de Z9, een elektrische rondvaartboot. In maart volgend jaar wordt verwacht het schip te kunnen gebruiken. Het zal de beschikking hebben over twee elektromotoren en beschikt daarom over een lithium-ion batterijpakket. Het wordt gebouwd op de werf van Neptune Marine.

Dan toch een afsluiting met een verrassing. Mijn betere helft riep me omdat een groene specht zo vrijpostig was om het gazon op voedsel te controleren. Prachtig beest!

Meer niet vandaag, volgende update zal waarschijnlijk op dinsdag 15 november plaatsvinden.

                           terug naar boven    

woensdag 09 november

Weinig nieuws de afgelopen dagen, maar nu toch weer een update. Schepen komen heel weinig, maar maandag jl. kwam toch de camera eraan te pas. Eerst was het een bekend vaartuig, de NP574, die op weg was naar Aalst. Misschien wel voor wat onderhoud.

Een uurtje later kwam van de Maaskant de Innovatie (023.37681) uit Wijk en Aalburg. Ook al een vaartuig dat je hier niet vaak ziet.

   

Gisteren (dinsdag) zag ik opeens de Rodie 2 (023.35714) uit Zaandam in de sluis. Ook al een schip dat hier niet veel komt.

Tenslotte vandaag: twee foto's van de Maasbrachtse Alpha (023.02413) die richting Maas ging. 

   

Dan de werkzaamheden in beide voorhavens. Kranen zijn broodnodig bij zoiets en die schutten dan ook regelmatig. Vandaag waren we blij dat de kraan van Dewe, met de Morra erachter, weer de sluis uit was. Het blijft toch een beetje "eng" zo'n torenhoge kraan voor je raam te zien liggen.

Veel aandacht is de afgelopen dagen gegaan naar het leggen van zinkstukken in de Waalhaven West. Een kraan vanaf de kant en eentje vanaf de Sanne hebben het karwei geloof ik geklaard. Later zag ik de "landkraan" en de "waterkraan" solo bezig.

   

Aan de overkant van de Waalhaven was de Dewe-kraan bezig met de remmingen geloof ik.

Bij de reservedeur zag ik een klain ponton met wat reservemateriaal liggen.

Verder heb ik eigenlijk weinig te melden. Wel dat ik twee artikelen op mijn andere website heb geplaatst. Beide gaan over sluiswachters van de Wilhelminasluis die hier ooit actief waren. 
De eerste gaat over Mar van Rijswijk die de overstap maakte naar de Volkeraksluizen toen die in bedrijf kwamen. Op de linkerfato hieronder staat hij links.
Het andere artikel vindt de basis in het dagblad Trouw. In dat artikel verhaalde Sarina Kant over haar vader Henk Kant die op de foto bezig is de brug open, of dicht, te draaien.

   

                  terug naar boven 

 zaterdag 05 november 
Weinig te beleven en dus meertijds heerste er rust. Weliswaar zag ik een Zilvermeeuw en de Zeearend passeren, maar de eerste foto was voor de Batouwe (Brandweer) uit Tiel.

Ook de Belgische Oggy (060.02817) uit Evergem vond ik een foto waard.

Daarna maar weer eens een kijkje genomen in de Maashaven. Het oversteken van de N322 viel mee, echt druk was het daar niet. De foto is genomen richting Andel en de Maas. Wat een geweldig werk is daar verricht! 

                     terug naar boven

vrijdag 04 november         
Gisteren was er niet zoveel nieuws, dus heb ik vandaag maar geclusterd. Gisteren ook ging de meeste tijd naar het verhaal van Jan Feringa, die in 1944 als dwangarbeider naar Duitsland werd gevoerd. Begin 1945 zoekt hij een weg naar huis -Rotterdam-en komt zo door de Wilhelminasluis. Van die passage zijn wat foto's bekend. Zie verder de andere site van de Wilhelminasluis.

   

Tussen alle stremmingen door kwamen toch nog wat schepen langs. Gisteren o.a. de Poseidon (030.51619) uit het dorpje Sluiskil in Zeeland.

Met als thuishaven Lith passeerde ook de grote Orion (023.18675).

Bijzonder is toch wel de spits (een verlengde?) Retif (018.31198) die het dorpje Kleine Sluis in Noord-Holland als thuishaven heeft.

Er wordt nog steeds hard gewerkt in het kader van de vernieuwing van het geleidewerk en beide voorhavens. Vooral van de Waalhaven heb ik foto's, gewoon omdat die beter bereikbaar is. Hieronder een stel van die foto's.


Komend weekeinde toch maar eens een kijkje nemen in de Maashaven.

                       terug naar boven          

woensdag 02 novembe
r  
Vandaag weer een aantal situaties die het vermelden waard waren. Vanochtend zag ik opeens een flink schip vanaf de Maas de sluis inkomen. Het was de Maasbrachtse Valerio (023.15785) die bij het schutten gezelschap kreeg van de duwer Dirk II (022.10714) uit Sliedrecht.

   

Veel later zag ik de Fasaly (023.06694) uit Oudewater in de sluis. Gezien de opvallende naam een plaatsje voor dit schip.

   

Bijna miste ik nog een schip schip, want in de bovengenoemde schutting kreeg ook de Rotterdamse Pax (023.01917) een plaatsje om richting Merwede te gaan.

We maakten weer eens onze lange wandeling naar en door het Munnikenland. Bij het Gedenkteken kon ik het natuurlijk niet laten om foto's te maken van de Intantum (023.28136) uit Dordrecht en de Bestevaer (022.05027) uit Oud-Beijerland die daar bij de fabriek lagen.

   

Eenmaal weer thuis zag ik een schip fier met een Fries vlaggetje voorop vanaf de Maas naar binnen komen. Het bleek de Jadaky (030.51729) uit Lemmer te zijn. 

   

De Orion (023.18675) uit Lith trok ook mijn aandacht en opnieuw ging een schip in twee stukken op de foto.

   

Vroeger, zo'n zeventig jaar geleden, keek ik met mijn vriendjes vaak naar het leggen van zinkstukken bij de nieuwe dijk van Den Helder. Waren toen nog veel mannen bezig met het brengen van zware basaltblokken op het zinkstuk, vanmiddag zag ik louter machines die met dit werk bezig waren.    

Hierboven links het werk in de Waalhaven met het zinkstuk, uitvarend de Valerio en de Dirk II die dit werk ook al links lieten liggen.

Toch ook maar een foto gemaakt van het zinkstuk, zo vaak zal ik dat tenslotte ook niet meer kunnen zien.

 

       rest volgt straks
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top