Info Sluis
Home
Nieuws
juni 2022
juli 2022 01-13
juli 2022 14-31
augustus 01-15
september 2-15
september 19-31
oktober 01-16
oktober 17-31
november 01-15
november 16-30
december 01-30
januari 01-31
februari 01-28
maart 01-31
april 01-30
Nieuwe pagina
Contact

 
zondag 16 oktober 2022     
Een website als deze blijft aardig om te zien, zeker als er flink wat schepen komen. Dat nu is niet het geval. De werkzaamheden in de twee voorhavens blijven natuurlijk interessant om te volgen, maar om nu iedere dag een foto te plaatsen van de werkschepen gaat me te ver. 
Daarom "spaar" ik wat te plaatsen foto's op van diverse onderwerpen. Het van naam veranderen van een schip bijv. In de Schuttevaer las ik in de rubriek RK & M dat de Mai Pensato (022.07460) was verhuisd van Zeist naar Asperen en nu als Sentinela vaart. Hieronder het schip nog als Mai Pensato in de sluis op een foto uit december 2017.

Leuk is altijd een schip te zien waarvan in mijn archief nog geen foto zit. Eerder deze week zag ik in het Munnikenland de Hoop op Zegen (021.03852) liggen. Onbekend voor me.

Soms denk ik een schip voor de eerste keer te zien en ook dat was het geval bij de Enclave (023.18238). Maar dit schip bleek al vrij lang in mijn archief te zitten.

Regelmatig passeren, deze periode veel minder, schepen die ik vanuit huis op de foto zet. Die foto's zijn niet spectaculair vanwege het weelderige groen dat langzaam aan bezit neemt van de sluis. Deze week zag ik de Zagri 1 (023.11673) passeren richting Merwede. Niet direct een schip dat hier regelmatig of vaak komt en dus kwamen er twee foto's.

   

Dan toch maar een paar plaatjes van de werkzaamheden. Nu was alles in diepe rust en was duidelijk te zien dat in de Waalhaven behoorlijk wat materieel lag. Van voor naar achter zag ik daar aan de oostzijde de Sanne, naast elkaar de Morra en Esperance, met erachter de Prins 6.

Aan de andere kant van de haven lag alleen het materieel dat wordt gebruikt bij het fatsoeneren en klaarmaken van de oever zoals dat in de planning zit.

Toch ook een foto van de Maashaven, want daar is de voortgang het meest zichtbaar. Goed plan om daar maar eens wat vaker gaan kijken. 

                     terug naar boven      

dinsdag 11 oktober 2022    
Weinig nieuws vandaag, gewoon omdat ik het niet zag. Wel werkte ik het item in Oorlog in Regio op de website www.wilhelminasluisandel.nl bij. Dit item gaat over de crash van "Rex" Rackwitz op 17 april 1945 ergens rond de Meidam in Brakel.
Deze Rackwitz staat op de foto hieronder als zesde van links. 

 zondag 09 oktober 2022   
De afgelopen dagen heb ik me vooral bezig gehouden met het onderdeel Oorlog in de regio. Via Koos Tromp en Addie Kolbach, beiden uit Poederoijen, zijn er nieuwe feiten beschikbaar. Volgende week zal ik e.e.a. op de site www.wilhelminasluisandel.nl plaatsen en veranderen. 
Hieronder al een foto van vijf Duitse graven die destijds, de mannen sneuvelden op 19 december 1944, op de Wilhelminasluis, waren. 

Vandaag vooral beelden van de werkzaamheden in zowel de Maas- als de Waalhaven, waarbij toch ook een paar schepen op de foto gingen. 
Om daar maar mee te beginnen een opname van de IJsvogel (023.18773) uit Hardinxveld die bij de fabriek van FeedValid in het Munnikenland wordt gelost.

Ervoor lag de Eben Haëzer die daar al flink was geladen.

Tegenover de fabriek lagen twee bakken die onderdeel uitmaken van de eerder genoemde werkzaamheden.

Later maakte ik weer wat foto's van die plaats waarbij een nijvere Jaguar zich prachtig liet zien. Geen idee wat dit scheepje toevoegt, misschien wel op zoek naar oude munitie. Mij werd verteld dat al wat munitie was gevonden, maar of dit klopt?

Van het overige materieel dat daar lag, maakte ik zowel vanuit het Munnikenland als vanaf het Gedenkteken een foto.

   

 In de Waalhaven was volop activiteit. Op de foto o.a. werk voor de verbreding van die Waalhaven, maar misschien toch ook voor de aanleg van een voetpad.

Terug op de sluis waar ik op tijd was om de Sanne (03310525) te zien schutten. Het schip kreeg eerst geen toestemming te schutten tot verbazing van de schipper. Toen duidelijk werd gemaakt dat het hier om werkverkeer ging, mocht Sanne de sluis in komen.

Ook in de Maashaven een duidelijk beeld van de vorderingen. De foto is gemaakt vanaf de brug (wel veilig achter de vangrail!)

Het kostte me een paar dagen, maar dan kon ik toch een goede foto van de Hein jr (021.04162) maken. Ik moest me daarvoor wel, met toestemming, op verboden terrein begeven. 

Gisteren (zaterdag) maakte ik nog een paar foto's, o.a. van de Esperance en de Morra die samen een prachtig plaatje maakten.

Opnieuw vanaf de brug maakte ik een foto van de vorderingen van de werkzaamheden. Er is daar ook flink doorgewerkt, het resultaat is duidelijk zichtbaar.

Aan de andere kant, ingang Waalhaven, vallen de vier palen op die ongetwijfeld een functie krijgen in het geleidewerk. Best wel interessant om de vorderingen te volgen, hoewel je lichtelijk wordt gestoord door het aantal "Verboden Toegang" borden.

Vandaag (zondag 9 oktober) alleen een foto gemaakt van de twee schepen bij FeedValid in het Munnikenland. Het waren de Salva (023.13808) uit Zwijndrecht met erachter de West-Europa (022.05447).

Wel, dit was bijna alles van de afgelopen dagen. Nog één foto rest. Dat is een foto van Ricardo Smit vanaf grote hoogte gemaakt van de Maashaven. 

Dit was het weer. Waarschijnlijk zal het een aantal dagen duren voordat weer een update komt. Vanaf morgen ga ik me vooral bezig houden met de andere site van de Wilhelminasluis.
       
                                     terug naar boven         
                       
dinsdag 04 oktober 2022
Vanochtend toch maar even de sluis op om een foto te maken van de bedrijvigheid in de Waalhaven. Bij de sluisingang noord werden palen de grond in geschroefd, op de achtergrond wordt gewerkt aan de stortstenen en lijkt de Prins 6 bezig te zijn.

Slechts even later kwam een schip het Munnikenland uit. Opnieuw liet mijn scheepsherkenning me naamloos achter. Iemand een idee welk schip dit is?

Veel later nam ik opnieuw een kijkje in de Waalhaven. Er lag behoorlijk wat materieel bij elkaar en ook kwam een schip de bocht om.

Het bleek de IJsvogel (023.18773) te zijn die in de monding van de haven draaide om achteruit naar de fabriek van Feedvalid te gaan om daar te lossen. Dit schip kende ik nog niet.

Weer later, net voordat de sluis een uurtje open ging arriveerde in de Maashaven de Morra (022.05923) met de bak VW XIV uit Amsterdam voor zich.

In de Waalhaven werd de nodige ruimte gemaakt voor dit transport.

Even later kwam de Laurens (060.03075) vanaf de Maaskant schutten. Dit schip kwam ook nog niet in mijn archief voor.

Meer niet vandaag, morgen heb ik vrij-af en er zal dan dus geen update volgen. 

                        terug naar boven

maandag 03 oktober 2022    
Alweer een paar dagen geleden dat ik een update maakte en publiceerde. Vandaag dus maar weer en het begin is voor het materieel in de Waalhaven.
Van rechts naar links zag ik daar de Broedertrouw XIV (023.09738) tegen de Albula (023.14853) liggen met verderop m.i. de Sanne, Prins 6 en Barentszzee.

Ook in de Maashaven bleek materieel te liggen, zij het veel minder. 

Meteen ook maar een kijkje genomen in het Munnikenland. Daar zag ik een mij onbekend schip (dat denk ik tenminste) met erachter de/een Mai Pensato.

   

Een aantal dagen later zag ik dat in de Waalhaven flink werd gebaggerd door de Prins 6.

Opvallend de hoeveelheid stortsteen op de westelijke dijk. Benieuwd of een flink aantal van die stortstenen zal worden teruggeplaatst.

Zo nu en dan is de sluis een uur open, zodat toch kan worden geschut. De Secunda (020.03366) maakte er dankbaar gebruik van.

   

Tijdens mijn lunch vanmiddag een verrassende actie van de nijvere werkers. Een aantal planken werd overgebracht van een wagen op de wal naar een schip in de sluis. Geen idee wat het doel was van deze actie.

Vanmiddag zag ik een actieve Prins 6 in de Waalhaven. Op de achtergrond is de Esperance bezig.

Van die Esperance maakte ik nog een foto met de telelens. Resultaat is best aardig. 

Aan de andere kant van de haven een grote bak (022.04219)  uit Werkendam. 

In het uur dat werd geschut aan het einde van de middag kwam o.a. de Pax (023.01917) langs. Ik maakte er geen foto van, maar later zag ik het alsnog door mijn camera toen het naar De Heus in Andel ging. Eigenlijk ging mijn aandacht uit naar de Orion toen ik vanaf de brug dat schip (023.18675) de sluis zag naderen.

Maar eerst schutte nog de grote en Vreeswijkse Semisa (023.16077) richting Merwede.

Daarna schutte de eerder genoemde Orion, een schip dat als thuishaven Lith voert.

   

Daarmee vond ik het genoeg voor vandaag, morgen maar eens kijken of er iets interessants voor een foto is.           
                       terug naar boven       

Top