Info Sluis
Home
Nieuws
juni 2022
juli 2022 01-13
juli 2022 14-31
augustus 01-15
september 2-15
september 19-31
oktober 01-16
oktober 17-31
november 01-15
november 16-30
december 01-30
januari 01-31
februari 01-28
maart 01-31
april 01-30
Nieuwe pagina
Contact15 september 2022        
Niet alleen kende de sluis de geplande twee keer twee uur sluiting, vanaf 06.40 uur kwam er ook nog een storing bij doordat een steen het sluiten van de Waaldeuren verhinderde. Mede hierdoor werd het opnieuw een rustige dag waarop ik wel een duo-schutting zag van de Estero met de Cornelis B. Ik maakte er geen foto van.
Dat deed ik wel van de Werkendamse Pro Rata (023.25851) die richting thuishaven ging.

   

Dan de Zuiderklip (023.29995) die minimaal vier keer komt schutten om aanvullend te zijn in het werk in de Waalhaven.

Joost Roeland stuurde me een foto van de Leda aan het werk op de Bergsche Maas. Waarschijnlijk is het scheepje daar bezig met het vernieuwen van de kennis van de diepte van dat kanaal, maar spectaculair is het wel.

Een bezoekje aan Beatrix vroeg veel tijd en daarom alleen nog een paar foto's van de werkzaamheden in en langs de Waalhaven. Op de overzichtsfoto hieronder is behoorlijk wat op te merken. 

Vanmiddag keek ik met een sluiswachter naar al dat gebeurde in en bij de Waalhaven. Maar ook hij kon niet vertellen wat het doel is van die noeste rupskraan die al behoorlijk wat stortsteen op de kant heeft liggen.

Duidelijk is dat alle palen aan de westkant van de Waalhaven zijn verwijderd. De Albula is dan ook aan de andere kant bezig. Opvallend, voor mij tenminste, de provisorische geleiding die is aangelegd bij de Waaldeuren. 

Dat was het weer voor vandaag. Morgen toch eens beter kijken naar al dat gebeurt rond de Waalhaven.

                 terug naar boven       

13 september 2022
Gisteren stuurde Johan van Dalen me een prachtige foto toe van de Sun Rise die beladen met casco's uit China kwam om in Rotterdam te lossen. De 13 casco's zullen op verschillende werven worden afgebouwd.

Bijna was ik te laat voor de Leanke (020.02004) die met casco-onderdelen richting Maas ging.

   

Vandaag heb ik me vooral beziggehouden met de werkzaamheden in de Waalhaven. Een plaatsje gaf ik toch aan de NP-574 die van Aalst kwam.

Ook de Albula (023.14853) krijgt hier een plaatsje omdat het schip zich vanaf de Maaskant achteruit varend liet schutten. Heel bijzonder. 

Achteraf toch niet zo bijzonder omdat het schip in de Waalhaven bleef om deel te nemen aan de groot-scheepse vernieuwing. Het schiet op in die haven gezien het drietal foto's hieronder.

Op de zomerdijk is de rupskraan bezig met het verwijderen van een enorme hoeveelheid stortsteen.  De machine noemde ik eerst een dragline, maar daarmee was ik abuis. Een rupskraan dus.

Daar in de buurt lag de Leda, een peilvaartuig waarop nu duikers actief waren. Zij zijn op zoek naar eventuele munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Bij mijn weten is tot nu toe niets gevonden.

Tot slot aandacht voor het pad van rijplaten dat vanaf de parkeerplaats west is aangelegd tot achter het wachtgebouw. Dit pad is nodig om materiaal veilig te kunnen aanvoeren. 

Een oplossing moet nog worden gevonden voor de wandelaars van o.a. de Pelgrimsroute. Die route wordt nu onderbroken omdat het bruggetje is afgezet. Je kunt op die plaats de Struikwaard nu niet meer in of uit en moet je zelf een route zoeken.

                     terug naar boven      

11/12 september 2022   
Het was rustig gisteren, zowel in als rond de sluis. Slechts één foto maakte ik op deze zondag. Een groep oude scheepjes, waarschijnlijk gestart in Woudrichem, vroeg er gewoon om.

Ook ben ik bezig geweest met een toegestuurde foto van vijf graven in de Tweede Wereldoorlog. M.i. gaat het hierbij om de bemanning van een luchtafweerkanon (FLAK) die sneuvelde op 29 december 1944. Zie verder het artikel dat over deze gebeurtenis staat op mijn andere website. 

De foto is niet duidelijk, dus zekerheid over deze gebeurtenis heb ik niet. Misschien is er wel iemand die meer kan vertellen..........Graag!

Dan maar meteen naar het werk op en bij de sluis. Vanochtend vroeg al zwaar meterieel op het pad naast onze tuin. Een dragline was daar noest bezig met de aanpassing van het bestaande pad. We zullen zien waar dit alles toe leidt.

Verder welhaast zeker geen aanvulling van deze update daar we deze dag elders gaan doorbrengen.

                      terug naar boven       

10 september 2022   
Echt een zaterdag in het na-seizoen. Recreanten niet veel meer, passagiersschepen, o.a. een Zilvermeeuw, de Princehof, de Wiljo en de Zeearend, nog steeds. 
Beginnen maar eens met de werkzaamheden in beide havens. Allereerst de Maashaven waar tegen het plukje nieuwe afmeermogelijkheid de Geka 31 (038.02139) uit Dordrecht lag.

De aandacht is de afgelopen dagen gegaan naar de Waalhaven, waar nu ook de Albula (023.14853) bij is ingeschakeld.

Zo te zien is men daar nog steeds bezig met het slopen van de oude remmingen.

In het Munnikenland heeft de Inspé gezelschap gekregen  van de Participant (023.15923) , maar rustig was het daar wel.

Ook aan de andere kant van de sluis was het stil. De Ber/Mel (060.02834) lag aan de wal bij De Heus, de Vlotburg, het varend kasteel, lag even verder (uiterst links).

                           terug naar boven                 

09 september 2022
Sluis Hintham kende de afgelopen tijd behoorlijk wat storingen en dus stremmingen. Zo ook gisteren en Joost Roeland was erbij. Hij kende de schepen die er lagen en stuurde een foto waarop vijf van die wachtenden. Dat waren vanaf links de Acheloos, Eros/Eros II, Pascal-V en De tijd zal 't leren.

Er lagen nog meer schepen te wachten. Aan de benedenzijde waren dat de duwboot Alina, de Alfa-Nero en de The-An VII. In de sluis zelf was de The-An XIV ingesloten.
Buiten de allang gemelde sluitingsuren houdt de Wilhelminasluis zich goed. Slechts de fotonemer is nogal eens te laat voor een schip. De Unico bijv. die nog niet in het archief voorkwam ging derhalve in twee delen op de foto.

   

Voor de Participant (023.15923) was ik op het goede moment bij het Gedenkteken om het schip te zien draaien. De kraandrijver was al bezig de losplaats schoon te maken.

Verder geen nieuws vandaag. Het weekeinde is begonnen en dus zal het de komende dagen een stuk rustiger zijn. Goede gelegenheid om naar Woudrichem te gaan waar nogal wat oude schepen dit weekend acte de présence geven.      

                      terug naar boven                           

08 september 2022 

Iets leuks, een foto van een aantal schepen, de meesten zijn spitsen, in Straatsburg. Bijna allemaal zijn die in gebruik als woonschip. De foto komt net als eentje eerder van buurman Gerard die met zijn echtgenote een cruise maakte. 

Bij Feedvalid in het Munnikenland zag ik een viertal schepen liggen. Geen foto van de Inspé, maar wel van de Geryvo (022.03987), twee zelfs. Het schip zag ik nl. ook passeren toen we in het Munnikenland wandelden.

   

Verder lagen bij Feedvalid de Arina Hendrika (022.08863) en verderop een schip dat best wel eens de Alpa (031.10498) uit Rotterdam zou kunnen zijn.

Wij liepen verder het Munnikenland in tot het punt waar grond met schepen wordt weggebracht. Vandaag lag daar de Kedia (060.04256) uit Huissen te laden. 

Eenmaal weer thuis en genietend van een uitstekend gezette kop koffie toch nog één foto gemaakt en wel van een stuk van de grote Allegonda (023.31244).

                           terug naar boven      
                  

02 t/m 03 september 2022  

Allereerst weer aandacht voor het kasteelschip dat aan De Rib in Andel ligt. Erbij een infokaart over dit evenement.

Nog een evenement, nog niet historisch overigens maar wel sportief. Toch maar wat extra aandacht aan geven.

Tot slot nog een opname van een ongekend aantal spitsen bij elkaar in Straatsburg. De foto kreeg ik toegesturrd door iemand die reisje over de Rijn maakte.

                       terug naar boven    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top